Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto ją wykorzystywać w kuchni jak najczęściej. To niepozorne (i bardzo tanie!) warzywo bez większego wysiłku możecie zamienić w pyszne danie obiadowe. Nadziewane cukinie idealnie wręcz sprawdzą się w roli lekkiego posiłku dla całej rodziny. Farsz możecie zmieniać wedle własnych upodobań, jednak szczególnie polecamy ten przygotowany na bazie kaszy jaglanej
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 594
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 60
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 35
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 881
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 298
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 594
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 60
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 35
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 881
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 298
Składniki
Najpierw przygotuj cukinię. Umyj ją pod bieżącą wodą i osusz. Końców warzyw nie musisz odkrajać. Przekrój wzdłuż w taki sposób, aby powstały dwie części w kształcie łódki. Łyżką lub mniejszą łyżeczką wydrąż nasiona i je odrzucić. Twardsze części możesz posiekać i dodać potem do farszu, ale nie jest to konieczne. Skrop delikatnie wnętrze cukinii oliwą z oliwek. Posól ją i popieprz. Posyp odrobiną oregano na całej długości. Włóż cukinię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz tak przez 15 minut.
Teraz zrób farsz. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją producenta. Następnie odsącz ją z wody. Cebulę umyj i obierz, a następnie posiekaj w piórka lub kostkę. Czosnek pokrój w półplasterki, dość cienko. Możesz też przecisnąć go przez praskę. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Dodaj wcześniej wydrążony miąższ z cukini, pokrojony na drobne kostki i smaż przez 5 minut. Dołóż cebulę i czosnek. Co jakiś czas mieszaj podczas smażenia. W tym czasie pokrój dwa pomidory na średniej wielkości kawałki. Przygotuj też kilka oliwek, krojąc je drobno. Dodaj pod koniec smażenia. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, a następnie przełóż je do kaszy jaglanej. Całość dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i paprykami. Pomidory powinny puścić odrobinę soku, aby złączyć farsz.
Ugotowane cukinie wyłóż z piekarnika. Przełóż farsz do każdej z nich. Po nałożeniu nadzienia wstaw ponownie do piekarnika na 20-25 minut.