Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić domowy makaron? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać - przygotowanie wybornego makaronu nie zajmuje wiele czasu, zaś smak jest genialny.
stolnica, wałek
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. W mące robimy wgłębienie, wbijamy jedno całe jajko i dodajemy dwa żółtka, sól i oliwę. Zaczynamy zagniatać ciasto podlewając składniki wodą. Wyrabiamy je do mementu uzyskania zwartej konsystencji.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę i przykrywamy ją ściereczką. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie wyciągamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką. Kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek grubości około 2 mm. Dzielimy ciasto na pół i składamy do siebie, następnie delikatnie rolujemy i kroimy na cienkie paski. Pokrojony makaron rozsypujemy po stolnicy i czekamy, aż przeschnie.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gotowe!