Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka jogurtowa poleca się zarówno na świąteczny stół, jak i rodzinny weekend! Jest lekka, wilgotna i puszysta. Z naszym przepisem na pewno się uda, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23078
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1131
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104901
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23078
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1131
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104901
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od sprawdzenia, czy jajka są świeże. Wtedy oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Powinna zrobić się sztywna piana. Zostaw ją na później.
W misce utrzyj żółtka z cukrem. Powinna się zrobić jednolita masa. Wtedy wlewaj partiami olej i jogurt naturalny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Wsyp proszek do pieczenia, mąkę i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj, np. z użyciem szpatułki. Wmieszaj na koniec delikatnie pianę z białek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułkę tartą tak, aby przyczepiła się do wszystkich krawędzi. Przelej masę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut. Jeśli po tym czasie, po włożeniu patyczka dalej masa będzie mokra, przykryj babkę i zostaw na kolejne 10 minut. Ostygniętą babkę możesz dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem.