Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kutia to potrawa wigilijna wywodząca się z polskiej kuchni kresowej. Popularna jest też w Ukrainie, Białorusi i Litwie. Stanowi jedno z dwunastu dań, którego nie może zabraknąć w czasie tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy w wigilię Bożego Narodzenia. Spożywa się ją także w Nowy Rok. Jak to zwykle z tradycyjnymi specjałami bywa, najprawdopodobniej zawsze istniało wiele przepisów na kutię (na Białorusi, na przykład, gotowano ją z kaszy jęczmiennej). Porównując książki kucharskie sprzed wieku ze współczesnymi nie sposób też nie zauważyć, że receptura ta ewoluuje z biegiem czasu. W prostym daniu pojawia się coraz więcej składników. Ponadto potrawę tę, niegdyś czasochłonną, dziś można przygotować błyskawicznie z wykorzystaniem półproduktów, np. gotowej masy makowej. Poniżej znajdziesz przepis, który to, co najlepsze w tradycji, łączy ze współczesnością.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Wypłucz ziarna pszenicy i zalej je wrzątkiem. Odstaw na kilkanaście godzin. Odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości, kilkakrotnie wymieniając wodę. W zależności od stopnia przetworzenia pszenicy potrwa to do 3-4 godzin.
Namocz rodzynki w rumie. Orzechy posiekaj dość drobno.
Opłucz mak, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości (przez około 20 minut). Odcedź i zmiel 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa (z wykorzystaniem sitka o najdrobniejszych oczkach).
Połącz pszenicę z makiem. Dodaj do nich miód, śmietankę i bakalie. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podawaj kutię schłodzoną.