Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki z serem i boczkiem to idealna przekąską na imprezę. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a efekt znakomity. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, gwarantujemy, że nie pożałujecie.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12352
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 836
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12352
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 836
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Następnie natłuść oliwą i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około godzinę.
Boczek pokrój w kostkę i przesmażaj dosłownie przez 3 minuty na patelni. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą chłodne rozwiń z folii i każdy z ziemniaków przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż miąższ, tak żeby nie uszkodzić skórki, następnie przełóż do miski. Dodaj do niego boczek, ser (odrobinę pozostaw do posypania) przyprawy, jajka i szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Farsz wyłóż do skórek ziemniaków, wierzch posyp resztą sera.
Zapiekaj przez 8-10 minut. Możesz podać z odrobiną śmietany lub sosem czosnkowym.