Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na najprostszy i najsmaczniejszy piernik. Nie sposób powstrzymać się i zaczekać, aż polewa zastygnie (na zdjęciach widać jak polewa spływa...) i pochłania się ciasto nawet nie wiedząc kiedy. Jest mięciutkie, delikatne i wilgotne, nawet na drugi dzień, ale raczej trudno się o tym przekonać, bo ono znika nim polewa stężeje. Polecam serdecznie :-)
mikser, blacha o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3890
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 681
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3890
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 681
Składniki
1. W rondelku umieszczamy 125 g masła, 1 szklankę cukru, pół szklanki musu jabłkowego i przyprawę do piernika. Podgrzewamy wszystko, aż cukier się rozpuści a składniki połączą, następnie odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo 2 jajka i miksujemy. 3. Następnie wsypujemy stopniowo półtorej szklanki mąki pszennej zmieszanej z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej i miksujemy. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 40 minut. 6. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 7. Przygotowujemy polewę: w rondelku umieszczamy 80 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i wszystko podgrzewamy. Może być potrzebna odrobina mleka. Polewa ma być gęsta. 8. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie (co raczej jest niemożliwe :-) Ciasto jest miękkie, delikatne, wilgotne, przepyszne, serdecznie polecam :-)