Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli tradycyjne placki ziemniaczane już Ci się znudziły, mamy ciekawą alternatywę. Co powiesz na połączenie kukurydzy, sera żółtego i warzyw? Zobacz przepis na placki kukurydziane, które świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, a także jako dodatek do sałatki czy surówki. Przygotowuj je na bieżąco, aby jeść ciepłe i chrupiące.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 480
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 240
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4461
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 480
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 240
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4461
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu. Odlej kukurydzę z zalewy i umieść ją w średniej wielkości misce.
Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do kukurydzy.
Paprykę obierz z gniazd nasiennych, a następnie pokrój drobno. Dorzuć do wcześniej przygotowanych składników.
Jeśli używasz sera w kostce, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Dodaj do składników.
Teraz wymieszaj w małej misce mąkę z jajkiem, energicznie mieszając. Zalej masą warzywa, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj bazylię drobno, a następnie dodaj do masy. Wszystko wymieszaj w taki sposób, aby składniki równomiernie się ułożyły.
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj placki partiami, najlepiej za pomocą łyżki. Smaż tak samo jak placki ziemniaczane, czyli po kilka minut z każdej strony aż do zarumienienia. Podawaj z sałatą, listkami mięty, rukolą lub surówką.