Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowna sałatka warstwowa z tuńczykiem z puszki, jajkami, kukurydzą i żółtym serem. Podpatrzyłam ją jakiś czas temu na imprezie u sąsiadki i od tego czasu chętnie ją przyrządzam. Sprawdzi się na święta oraz podczas rodzinnych imprez czy Sylwestra.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 94
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1206
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 201
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 94
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1206
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 201
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy ze skorupki. Biała oddzielamy od żółtek. Do jednej miski ścieramy na tarce białka, do drugiej żółtka.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Solimy i odstawiamy, żeby puściła sok.
Tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Na spód szklanej miski wykładamy białka, następnie układamy połowę tuńczyka. Przykrywamy go warstwą skrojonej drobno cebuli. Następnie wykładamy kolejną warstwę tuńczyka. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy połowę majonezu.
Na majonez wykładamy starty ser, następnie kukurydzę, resztę majonezu i starte żółtka. Gotową sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.