Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi to bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników warzywa. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto przyrządzać je na wiele sposobów, dopóki możemy się nimi cieszyć. Bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem są zapiekane szparagi z włoskimi kluseczkami gnocchi i pomidorkami cherry. Gnocchi możesz przygotować samodzielnie (w podobny sposób, jak polskie kopytka) lub – jeśli masz naprawdę niewiele czasu – kupić i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2472
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 729
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2472
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 729
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Wstaw do wysokiego garnka z gotującą się wodą – lekko osoloną. Z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki masła. Gotuj przez kilka minut (szparagi zielone – 2-3 minuty, szparagi żółte – 4-5 minut). Odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój wszystkie pomidorki na pół i wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą z oliwek, lekko posól i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek. Podsmaż chwilę na maśle klarowanym. Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika. Na warstwie pomidorków cherry rozsyp ugotowane gnocchi i ułóż szparagi. Oblej danie masłem z szalotką i czosnkiem. Posyp startym parmezanem i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 5 minut. Zapiekane szparagi podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.