Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi to bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników warzywa. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto przyrządzać je na wiele sposobów, dopóki możemy się nimi cieszyć. Bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem są zapiekane szparagi z włoskimi kluseczkami gnocchi i pomidorkami cherry. Gnocchi możesz przygotować samodzielnie (w podobny sposób, jak polskie kopytka) lub – jeśli masz naprawdę niewiele czasu – kupić i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 1350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1687
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 1350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1687
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Wstaw do wysokiego garnka z gotującą się wodą – lekko osoloną. Z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki masła. Gotuj przez kilka minut (szparagi zielone – 2-3 minuty, szparagi żółte – 4-5 minut). Odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój wszystkie pomidorki na pół i wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą z oliwek, lekko posól i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek. Podsmaż chwilę na maśle klarowanym. Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika. Na warstwie pomidorków cherry rozsyp ugotowane gnocchi i ułóż szparagi. Oblej danie masłem z szalotką i czosnkiem. Posyp startym parmezanem i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 5 minut. Zapiekane szparagi podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.