Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie z białego wina.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2904
Polecam.
Odsłon: 1600
Polecam.
Odsłon: 469
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2904
Polecam.
Odsłon: 1600
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki. Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką włożyłem udka, skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny. Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła. Jeśli płynu jest zbyt mało to podlewamy winem i wodą.