Do góry

Dania główne Przepis na:

Amerykański klasyk: macaroni & cheese.

Przepis dnia 2012-10-26
Amerykański klasyk: macaroni  cheese.

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 74663

Makaron z serem made in USA to coś zupełnie innego niż danie, które jadamy w Polsce. To mocno serowa i nieprzyzwoicie kaloryczna zapiekanka makaronowa, którą zna na pewno każdy fan serialu "Przyjaciele". Polecam szczerze, zwłaszcza że jest to danie śmiesznie proste i szybkie.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować, odejmując od czasu gotowania podanego na opakowaniu 2 minuty.

  2. Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wymieszać ze śmietaną, wlać do zasmażki i mieszać, żeby nie powstały grudki. Gotować około 10 minut, dodać czosnek i przyprawy, a następnie 200g startego sera i mieszać, aż się rozpuści i utworzy kremowy sos.

  3. Sos połączyć z odcedzonym makaronem, wyłożyć do wysmarowanego margaryną naczynia do zapiekania. Posypać resztą startego sera, można także obłożyć plastrami mozzarelli. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 10 listopada 2012 moja rodzina uwielbia tą potrawę, jeszcze sosik pomidorowy lub po prostu ketchup i suuuper !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vespula 31 października 2012 Wypróbowałam wczoraj - przepyszne, ale porcja wyszła ogromniasta, cały tydzień będę jadła :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń