Do góry

Desery Przepis na:

Bean cake bez glutenu

Bean cake bez glutenu

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3614

Dodano: 30.03.2017

Odsłon: 335

Podstawowym składnikiem tego ciasta jest kolorowa fasola, a dodatek kakaa i bananów daje ciekawy smak. Jest wilgotne i nie trzeba go już niczym ponczować. Dodałam do niego trzy łyżki miodu, lecz można się obejść bez niego, ponieważ banany dają naturalną słodycz.

Składniki

  • ciasto;
  • 2 szklanki ugotowanej kolorowej lub czerwonej fasoli
  • 3 średnie banany ( mogą mieć kropki )
  • 3 łyżki miodu
  • 6 kopiatych łyżeczek kakao
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • masa;
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 banany
  • 2 łyżki żelatyny
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto zrobimy tylko i wyłącznie blenderem ręcznym. Polecam osobom, które mają nietolerancję glutenu. Ciasto posmakuje również dzieciom, gdyż ma wygląd czekolady, a z masą bananową tworzy bardzo smaczny duet.

    Fasolę moczymy 4 godziny, lekko solimy i gotujemy.
    Ugotowaną fasolkę miksujemy blenderem z bananami, miodem, kakao, jajami, cynamonem, sodą i rozpuszczoną czekoladą.

    Upiekłam trzy krążki w tortownicy o śr. 16 cm. Każdy po 20 minut w
    150 *

    Śmietankę miksujemy na sztywno. Banany przy pomocy blendera miażdżymy. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy gorącą wodę ( kilka łyżek ) i rozpuszczoną wlewamy do bananów. Dokładnie mieszamy.
    Dodajemy ubitą śmietanę. Należy odstawić na kilka minut w zimne miejsce, aby masa stężała.

    Przekładamy krążki ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń