Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu

Przepis dnia 2015-10-15
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 6997

Bez drożdży. Bez wyrabiania. BEZ GLUTENU! Pizza w niecałe... 30 minut! I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę OD RAZU podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość.

Składniki

  • RYŻOWY SPÓD:
  • 100 g ryżu parobiled
  • 1 jajko
  • sól
  • BIAŁY SOS:
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • +ULUBIONE DODATKI:
  • garść szpinaku świeżego
  • ok. 100 g sera feta
  • 2-3 plastry szynki drobiowej
  • świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki do podania
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko, odstawić do przestudzenia. Zblendować dokładnie z jajkiem i dodatkiem soli. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją ,,góra-dół".

  2. Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na patelni na maśle, wlać mleko, zagotować. Wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia.

  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był do szpinak, następnie feta, szynka i znowu feta. Dodatkowo wierzch posmarowałam delikatnie olejem, by ładniej się zarumienił.
    Pizzę piec przez ok. 10-20 minut. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń