Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone. I pikantne. Idealnie skomponowały się z mięsnym ryżem meksykańskim!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14168
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1640
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16169
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6509
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14168
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1640
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16169
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6509
Składniki
Mąki przesiewam i solę. Dodaję około 150-200 ml wody. Zagniatam. Dodaję wody według potrzeb ciasta – nie może kleić się do rąk, ale musi trzymać się zwarte po zagnieceniu. Formuję kulki wielkości orzecha.
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam po kilka kulek /nie mogą nachodzić na siebie, niech mają luz/ i gotuję kilka minut /do miękkości w środku/. Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Przygotowuję panierkę. Kaszkę kukurydzianą łączę z przyprawami. Posypuję kulki i obtaczam. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewam oliwą. Piekę do ładnego zezłocenia panierki, co jakiś czas mieszam.