Do góry

Dodatki Przepis na:

Botwinka fermentowana w kefirze

Botwinka fermentowana w kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3046

Dodano:

Odsłon: 882

Tego nie da się opisać. Trzeba zrobić i zobaczyć, i spróbować samemu. Fajna kiszonka!

Składniki

  • 3 pęczki botwinki z buraczkami
  • 2 główki czosnku
  • 2-3 litry kefiru (zużyłam nieco ponad 2 litry), można zastosować kefir roślinny – wówczas będzie to kiszonka odpowiednia dla weg
  • 100 g soli
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obierz czosnek, następnie zmiksuj go z 1 litrem kefiru blenderem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodaj sól, miksuj przez kolejne 30 sekund. Dolej pozostały kefir i wymieszaj.

  2. Botwinkę wraz z burakami dobrze umyj i przetnij korzenie na pół.

  3. Umieść buraczki w odpowiednio dużym słoiku korzeniem do dołu. Zalej kefirem z przyprawami.

  4. Kiszonka jest gotowa po 3-4 tygodniach, ale najlepsza – po 2-3 miesiącach. Kiszonka mocno pracuje, więc w początkowej fazie trzeba odkręcać słoik przynajmniej 1 raz dziennie, aby ją odgazować. Zapach może być dziwny, ale bardzo przyjemny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń