Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam na blogu "Berenika". Czytając składniki doznałam szoku! Kapusta kiszona w cieście!? Musiałam wypróbować, upiekłam z małymi zmianami w polewie...iiii muszę przyznać doznałam kolejnego szoku. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, wilgotne i tak pyszne.........mniam. Gorąco polecam.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 105
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 105
Składniki
ciasto: 170 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli lubicie mniej słodkie ciasta) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody 1 szklanka kiszonej kapusty (przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej) 2/3 szklanki wiórek kokosowych Kapustę najlepiej przepłukać ciepła wodą na sicie i dobrze odcisnąć.
masa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 200 g masła 250 g wiórek kokosowych Dodałam troszkę więcej wiórków i około 3/4 szklanki cukru + pół łyżeczki żelatyny.
dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 4 łyżki śmietany kremówki mini batoniki Polewę zrobiłam po swojemu: tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 jogurty greckie <gęste każdy po 250 ml> Wierzch posypałam okruchami z ciasta < ścięłam wierzchnią skórkę z ciasta>
W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Na koniec dołożyć kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub dno tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica 22 cm., ale może być większa np 24-25. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 55 min. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa lub trzy krążki. Piekłam w formie prostokątnej 20x24 cm wyłożonej tylko papierem do pieczenia. Piekłam równe 60 minut w 165* <do suchego patyczka>
Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrem. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło a masa nie przypaliła. Masę kokosową ostudzić i wyłoży na dolny placek ciasta. Przykryć drugim plackiem. Jeśli mamy trzy placki to masę podzielić na dwie części i ułożyć między plackami. Gotowałam 30 minut, cały czas mieszając do czasu aż cały płyn odparował. Żelatynę dodałam w postaci suchej, 5 minut przed końcem gotowania.
Czekoladę połamać, dodać śmietanę i całość roztopić na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Batoniki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta na polewie. Moja wersja; Podgrzać mleko dodać cukier, połamaną czekoladę i rozpuścić <cały czas mieszając>. Następnie dodać kakao wymieszać. Zdjąć z palnika i dodać jogurty greckie dokładnie wymieszać. Polać ciasto i posypać okruchami.
Do tego ciasta świetnie pasuje również masa orzechowa, miodowa, wiśniowa z alkoholem lub pina colada. POLECAM!!