Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z kokosem

Brownie z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2042

Dodano:

Odsłon: 1954

Mocno czekoladowe ciacho z lekko chrupiącym kokosem.

Składniki

  • Ciasto: 370g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa kokosowa: 400g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 łyżek mleka
> 6 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec ubijania dodać melasę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitych jajek dodać czekoladę, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.

  2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozsmarować na spodzie formy.

  3. Wiórki kokosowe wymieszać z białkami i mąką. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby kokos się nie spalił.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń