Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z prażonymi jabłkami to świetne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i soczystych jabłek. Uważam, że są wygodniejsze od drożdżówek ponieważ całe nadzienie jest zamknięte w ich wnętrzu i pod wpływem ciepła nie rozpłynie się w śniadaniówce.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1285
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 116
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1285
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 116
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Składniki
Umyte jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki. Do garnuszka wlewam odrobinę wody i wrzucam pocięte jabłka. Prażę, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Drożdże ucieram z łyżką mąki, a następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łącze. Zaczyn przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Jajka ucieram z cukrem i solą. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie wlewam ciepłe masło. Wyrabiam tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Gotowe ciasto przykrywam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego placuszki na środku, których układam po łyżce prażonych jabłek. Następnie brzegi ciasta sklejam ze sobą w taki sposób, żeby powstały okrągłe bułeczki.
Bułeczki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Następnie smaruje je mlekiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piekę ok. 25 minut na złoty kolor. Gotowe bułeczki możesz polukrować.