Do góry

Zupy Przepis na:

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 714 Ocena: 13898

Dodano: 30.04.2018

Odsłon: 1683

Przepisów na bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponuję taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. U mnie był podstawą zupy pak choi.

Składniki

  • 2 marchwie
  • 1 duża pietruszka
  • 2 pory
  • 1 średni selera
  • 1 cebula
  • kawałek kapusty włoskiej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyściłem, umyłem, zalałem 1,5 l wody, dodałem sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gotowałem na wolnym ogniu ok. 40 minut.
    Następnie dodałem obraną, pokrojoną w grube krążki i zarumienioną na maśle cebulę, gotowałem jeszcze pół godziny. Uzupełniłem wodą do 1,5 litra, zagotowałem, przecedziłem, doprawiłem solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 04 maja U mnie jest jeszcze ciąg dalszy tego procederu.
Odcedzam bulion i gotuję na nim jakąś zupę,
natomiast warzywa blenderem rozdrabniam na mus
i przekładam do małych pojemniczków, po czym
zamrażam. Kiedy potrzeba mam własne bulionetki.
Pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń