Do góry

Zupy Przepis na:

Bulion z kaczki

Bulion z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 747

Dodano:

Odsłon: 6141

Często gotuję zupy na różnych wywarach, ale bez sensu byłoby podawanie za każdym razem przepisu na bulion więc w składnikach widnieje tylko hasło bulion warzywny, z kurczaka lub żeberek. Stwierdziłam, że z czasem można by uzupełnić te brakujące przepisy o podstawy. Nie będzie tu odkrywania ameryki na nowo, ale mam nadzieję, że okażą się ostatecznie przydatne chociaż dla części czytelników.

Składniki

  • 1 kaczy korpus z szyjką
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 biała część pora
  • 1 mała główka czosnku
  • 20g suszonych grzybów mun
  • 1 cebula dymka
  • 2 papryczki chilli
  • imbir kawałek ok 2cm
  • 2l wody
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć korpus z kaczki. Kuper można odciąć, wtedy rosół będzie mniej tłusty.
    Zalać kaczkę wodą i gotować na małym ogniu.
    W trakcie gotowania zaczną zbierać się szumowiny, które trzeba odcedzać łyżką.
    Gotować powoli ok 1 godziny.
    Po tym czasie dołożyć obrane marchewki, pietruszkę, pora, czosnek z odciętą górną częścią główki, suszone grzyby, cebulę, pokrojone papryczki chilli oraz obrany imbir.
    Dodać niewielką ilość wody i gotować dalej na małym ogniu ok 1-1,5 godziny.
    Wyjąć warzywa i mięso.
    Odcedzić wywar i zredukować, tak aby został ok. 1 litr płynu.
    Podzielić na 4 porcje po 250ml.
    Taki bulion po ostygnięciu można zamrozić.
    Podczas gotowania nie przykrywać garnka, żeby wywar nie był mętny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń