Do góry

Przekąski Przepis na:

Burek

Burek

Autor: murphy

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 240

Dodano: 25.11.2012

Odsłon: 6116

Burek to bardzo popularny fast-food w krajach bałkańskich. Jest to rodzaj placka wykonanego z ciasta filo lub francuskiego nadziewanego serem lub mięsem.

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego, 1
  • mięso mielone, 30 dag
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do smaku
  • jajko, 1
  • olej, do smażenia mięsa
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone usmaż na odrobinie oleju, dopraw solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Arkusz ciasta francuskiego (takiego sprzedawanego w marketach) podziel na sześć równych kwadratów. Każdy kwadrat ciasta rozciągaj w palcach tak, aby ciasto stało się jak najcieńsze.

  3. Na krawędź ciasta ułóż mięso. Ciasto zwiń w rulon, sklej końcówki i zawiń w ślimaka. Każdego burka posmaruj rozbełtanym jajkiem, ułóż na blasze i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najsmaczniejsze są na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 02 stycznia 2013 Pomijając mały spór wygląda smacznie a do tego pyszny barszczyk.... do ulubionych :-))) wypróbuję w obu wersjach ciasta:-))) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 25 listopada 2012 nie napisalam, ze niedobre- bo smaczne na pewno. Tylko wtedy to nie burek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 25 listopada 2012 Co nie znaczy, że z francuskiego nie jest dobre. Ciekawy przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 25 listopada 2012 burek zawsze jest z ciasta filo, nie z francuskiego- wiem co mowie, mieszkam na Balkanach. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń