Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb majerankowy

chleb majerankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2467

Dodano:

Odsłon: 1953

Przepyszny i aromatyczny chleb na bazie Irish soda bread z dodatkiem majeranku i skórki pomarańczy.

Składniki

  • 375 g mąki pszennej chlebowej /750/
  • 175 g mąki orkiszowej /1100/
  • 100 g /+/- 50 g/ mąki tortowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g masła /roztopione i przestudzone/
  • 400 ml maślanki
  • dwie garstki posiekanych rodzynek
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej /lub starta świeża/
  • 4 łyżki majeranku
  • jajo kurze /rozkłócone/
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu mielonego i trochę miażdżonego
  • odrobina oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem. Dorzucam anyż. Mąki przesiewam. Mieszam z sodą, majerankiem, solą, pieprzem i skórką pomarańczy. Maślankę łączę z masłem, jajem i odsączonymi rodzynkami /anyż usuwam/. Mieszam składniki do połączenia. Układam ciasto w misce i wkładam do lodówki na 45-60 minut.
    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

  2. Ciasto wyjmuję z lodówki. Zakładam 3-4 razy. Formę /u mnie owalne, żaroodporne naczynie/ natłuszczam i obsypuję mąką. Układam ciasto. Ostrym nażem nacinam krzyż na wierzchu. Smaruję ciasto odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 175 stopni.

  3. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
    Ciasto wyjmuję z lodówki. Zakładam 3-4 razy. Formę /u mnie owalne, żaroodporne naczynie/ natłuszczam i obsypuję mąką. Układam ciasto. Ostrym nażem nacinam krzyż na wierzchu. Smaruję ciasto odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 175 stopni.
    Piekę około 60 minut.
    Wyjmuję z piekarnika. Studzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń