Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i aromatyczny chleb na bazie Irish soda bread z dodatkiem majeranku i skórki pomarańczy.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Rodzynki zalewam wrzątkiem. Dorzucam anyż. Mąki przesiewam. Mieszam z sodą, majerankiem, solą, pieprzem i skórką pomarańczy. Maślankę łączę z masłem, jajem i odsączonymi rodzynkami /anyż usuwam/. Mieszam składniki do połączenia. Układam ciasto w misce i wkładam do lodówki na 45-60 minut. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto wyjmuję z lodówki. Zakładam 3-4 razy. Formę /u mnie owalne, żaroodporne naczynie/ natłuszczam i obsypuję mąką. Układam ciasto. Ostrym nażem nacinam krzyż na wierzchu. Smaruję ciasto odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 175 stopni.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmuję z lodówki. Zakładam 3-4 razy. Formę /u mnie owalne, żaroodporne naczynie/ natłuszczam i obsypuję mąką. Układam ciasto. Ostrym nażem nacinam krzyż na wierzchu. Smaruję ciasto odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 175 stopni. Piekę około 60 minut. Wyjmuję z piekarnika. Studzę.