Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na żurku

Chleb na żurku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 21945

Kolejny sprawdzony przepis na domowe pieczywo. Ciekawym składnikiem jest jak nazwa wskazuje – żurek :) Przygotowanie nie jest skomplikowane – jednak jak to w przypadku pieczywa musimy trochę odczekać, by ciasto wyrosło. Ale opłaca się :)

Składniki

  • Mąka pszenna - 500 g
  • Mąka z pełnego przemiału - 75 g
  • Mąka żytnia razowa - 75 g
  • Drożdże - 30 g
  • Żurek - 350 ml
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Słonecznik - 2 łyżki
  • Siemię lniane - 1,5 łyżki
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dobrze wyrabiamy ciasto (jak jest zbyt twarde może dodać odrobinę więcej żurku płynnego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie znów wyrabiamy krótką chwilę, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 45-50 min. (do suchego patyczka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń