Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący,świeży chleb cebulowy...
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2169
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2169
Składniki
50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni.Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach oleju
Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Nacinamy wierzch nożem w kilku miejscach. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.