Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponuję chłodnik na jogurcie naturalnym.
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 122
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 29
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 129
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 508
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4232
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 122
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 29
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 129
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 508
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4232
Składniki
Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich. Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ). Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę. Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.