Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

Chłodnik z botwinki  na jogurcie naturalnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 14772

Dodano:

Odsłon: 1219

Jeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponuję chłodnik na jogurcie naturalnym.

Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 ml kwaśnej smietany 12 %
  • 4 rzodkiewki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z cytryny do doprawienia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
    Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ).
    Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę.
    Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń