Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki ziemniaczane ze złocistymi pieczarkami

Przepis dnia 2019-05-17
Chrupiące placki ziemniaczane ze złocistymi pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 6180

Dodano:

Odsłon: 11913

Genialne połączenie smaków i tekstur. Chrupiące placki, soczyste pieczarki i delikatna śmietana - a wszystko to podkręcone smakiem koperku i parmezanu. Proste danie, które pysznie smakuje i pięknie wygląda na talerzu.

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 15 dag malutkich pieczarek
  • świeży koperek
  • parmezan w kawałku (lub inny twardy ser, np. Bursztyn)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • gęsta śmietana 18%
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na tarce o średnich oczkach ścieramy ziemniaki. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, 1 łyżkę mąki, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko starannie mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoto. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy łyżkę masła i rozgrzewamy. Pieczarki kroimy na połówki - jeśli są nieco większe to w grube paski. Układamy na patelni, przyprawiamy pieprzem i smażymy z obu stron na złoto. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Parmezan ścieramy na tarce, koperek drobno siekamy.

  5. Na talerzu układamy placki, polewamy łyżką gęstej śmietany. Na śmietanie układamy przysmażone na złoto pieczarki. Całość posypujemy koperkiem i parmezanem. Na koniec delikatnie solimy.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 kwietnia Super, takie to zjadłbym teraz na kolację :) Placki zawsze pyszne, a u Ciebie łącznie z dodatkami wszystko chrupiące, Miodzio :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń