Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney z marchewki

Chutney z marchewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1501

Dodano:

Odsłon: 2135

Chutney z marchewki idealnie podkreśla smak mięs, wędlin oraz serów(polecam jako dodatek do deski serów). Jest po prostu wspaniały, a przy okazji tani i prosty w wykonaniu.

Składniki

  • 500 g marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 300 ml wody
  • 500 g brązowego cukru
  • 50 ml octu jabłkowego lub z białego wina
  • 150 ml soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka agar agar
  • łyżka oleju
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, obrane marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Jeśli mamy możliwość najlepiej użyć do tego robota kuchennego.
    Do garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka.
    Wlewamy ocet, sok z cytryny i agar i gotujemy, jeszcze 10-15 minut.
    Gorący chutney przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Ostudzony chutney przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń