Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z owocami
Artykuł sponsorowany
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 351
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1476
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 648
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1304
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 351
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1476
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 648
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1304
Składniki
Przygotować owoce – większe jak śliwki czy brzoskwinie pokroić w kostkę, mniejsze umyć i osączyć na sitku, jeśli są mrożone nie rozmrażać.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę (około 7 minut), dodać jogurt i krótko zmiksować, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać owoce.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, wyrównać.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 160 stopni.
Do rozgrzanego urządzenia wstawić formę z ciastem. Ustawić czas na 35- 40 minut, umieścić formę w urządzeniu Airfryer i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
Gotowe ciasto wyciągnąć z formy i wystudzić. Gdy ciasto przestygnie roztopić czekoladę. Do rozgrzanego do 100 stopni urządzenia wstawić formę z wrzącą wodą, umieścić w niej miseczkę z czekoladą i zamknąć urządzenie. Ustawić czas na 6 minut i kontynuować roztapianie do momentu, aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
Rozpuszczoną czekoladą polać wystudzone ciasto i poczekać aż zastygnie.
Wskazówka: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W zależności od wilgotności owoców ciasto może wymagać +/- 5 minut pieczenia – warto sprawdzić czy jest gotowe wbijając w nie wykałaczkę – jeśli jest sucha oznacza, to, że ciasto się upiekło, jeśli jest mokra, należy kontynuować pieczenie.