Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Przepis dnia 2017-04-20
Ciasto marchewkowe

Autor: Poprostupycha-Asia

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 320

Dodano: 18.04.2017

Odsłon: 29055

Ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym oraz pistacjami. U nas w domu jest uwielbiane, szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem, przyprawą do piernika!

Składniki

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem figa z pomarańczą
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.

    Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

    Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę oraz 3,4 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń