Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Elegantka"

Ciasto Elegantka

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2130

Dodano:

Odsłon: 30279

Eleganckie, a zarazem lekkie ciasto przełożone delikatnym kremem i galaretką, z subtelnym, kwaskowym akcentem konfitury żurawinowej.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • Jaja - 6 sztuk
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki
  • BISZKOPT JASNY:
  • Jaja - 3 sztuki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • GALARETKA:
  • Galaretka o smaku wiśniowym - 2 opakowania
  • Woda - 3 szklanki
  • KREM:
  • Śmietana 30 % - 500 ml
  • Mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - 3/4 szklanki
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Woda - 1/4 szklanki
  • PONCZ NA DOLNY BISZKOPT:
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Konfitura żurawinowa - 4 łyżki
  • PONCZ NA ŚRODKOWY I GÓRNY BISZKOPT:
  • Woda - 2/3 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • DEKORACJA:
  • Czekolada mleczna - 50 g
  • Mleko - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopty:
    Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, a w przypadku ciemnego biszkoptu także z kakao. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-35 minut, a następnie wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć wodą wymieszaną z konfiturą żurawinową.

  2. Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, włożyć do lodówki i mieszać od czasu do czasu. Gdy galaretka zacznie tężeć, ostrożnie wyłożyć ją na nasączony dolny blat ciemnego biszkoptu i włożyć ciasto do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przykryć ją jasnym biszkoptem i nasączyć go połową ponczu z sokiem cytrynowym.

  3. Krem:
    Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie, ciągle ubijając, dodawać partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. ¾ kremu wyłożyć na jasny biszkopt, wyrównać i przykryć górnym blatem ciemnego biszkoptu. Nasączyć biszkopt resztą ponczu z sokiem cytrynowym. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać wystudzoną czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka. Dodatkowo można udekorować ciasto czekoladowymi cukierkami.

  4. Wstawić ciasto do lodówki do momentu stężenia kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 05 lutego Gratulujemy! Twoje ciasto było jednym z najchętniej oglądanych przepisów w styczniu. Dziękujemy za podzielenie się nim :)

https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-styczen-2019,1900984,a,.html

Pozdrawiamy! :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia67 10 stycznia ładnie wygląda i bez wątpienia jest pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Piękna jest ta Elegantka :D Super połączenie smaków, pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń