Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z gruszką i i kaki

Ciasto z gruszką i i kaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1110

Dodano:

Odsłon: 298

Błyskawiczne ciasto na oleju z gruszką, kaki i polewą kakaową. Udekorowane plasterkami suszonych jabłek, aromatyczne - doskonałe na jesienny wieczór.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna
  • 1 owoc kaki
  • 1 duża gruszka (lepsza twardsza)
  • polewa ( kakao, kawałek masła, cukier i woda)
  • suszone plasterki jabłek ( opcjonalnie do dekoracji)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaki i gruszkę obrać ze skórki, pokroić na plastry, skropić sokiem z połowy cytryny.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolać olej, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć szpatułką. Dodać sok z połowy cytryny, wymieszać.

  2. Ciasto przełożyć do małej tortownicy. W ciasto powkładać naprzemiennie gruszkę i kaki. Wstawić do piekarnika 180 st. na około 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.

  3. Polewa kakaowa: w garnuszku połączyć kilka łyżek wody, kawałeczek masła, cukier i kakao. Podgrzać do rozpuszczenia składników i lekkiego zgęstnienia.

  4. Wystudzone ciasto udekorować polewą kakaową, plasterkami suszonych jabłek lub orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń