Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe ciasto z jabłkami.
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 641
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 453
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 117
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 43
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 641
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 453
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 117
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 43
Składniki
Jabłka kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja grzania to góra i doł. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Następnie małym strumieniem dolewamy olej. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłek, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W moim przypadku to tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto pieczemy około 60 minut. ( przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone)