Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciszki kaszubskie.

Ciszki kaszubskie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1072 Ocena: 11311

Dodano:

Odsłon: 662

Ciszki kaszubskie to jest podobna potrawa do kiszki, babki ziemniaczanej którą robi się w jelicie grubym, a nie w uszytych z płótna woreczkach. Ja ziemniaczany farsz parzyłam w osłonce barierowej, termokurczliwej. Parząc w takiej osłonce zachowuję wszystkie smaki które gotując w płóciennym woreczku ubywają.

Składniki

  • ziemniaki 2 kg
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • osłonka barierowa termokurczliwa 1 m
  • Omasta:
  • boczek wędzony 15 dag
  • cebula 2 szt.
  • Smalec
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy trzemy na pulpę, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Wypłukaną kaszę zalewamy 2 szklankami wrzącego bulionu i parzymy pod przykryciem 20 minut. Po sparzeniu kaszy dodajemy ją do masy ziemniaczanej, mieszamy i napełniamy ją wcześniej przygotowane osłonki. Osłonkę tniemy na odpowiadającą nam długość, jeden koniec związujemy, drugi zawiązujemy po napełnieniu masą ziemniaczana. Osłonki napełniamy luźno, tak na 3/4 gdyż podczas parzenia masa ziemniaczana z kaszą będzie pęcznieć. Możemy podczas parzenia igłą zrobić po kilka dziurek w osłonkach. Parzymy w 80 stopniach Celsjusza, czas parzenia zależy od średnicy osłonki i wynosi on 10 minut na 1 cm średnicy osłonki.

  2. Po sparzeniu studzimy batony w zimnej wodzie 15 minut. Ostudzone wkładamy do lodówki. Najlepiej jest smażyć na drugi dzień. Pozbawiamy baton osłonki, kroimy na plastry 2-3 centymetrowe. Smażymy boczek wędzony pokrojony w kostkę wraz z cebulą. Na drugiej patelni smażymy plastry na rumiany kolor z obydwu stron, wykładamy na talerze, polewamy omastą.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 maja Wypróbuję chętnie Twój przepis. Robię babkę ziemniaczaną w brytfance i piekę w piekarniku. Kaszy też nigdy nie dokładałam - czas na nowości. Pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń