Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma przyjemną, kremową konsystencję i niezwykle głęboki ale jednoczenie delikatny smak. Można go używać jako smarowidła do kanapek - np. do pracy, albo maczać w nim placki naan.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4890
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36028
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1320
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1800
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4890
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36028
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1320
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1800
Składniki
Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.
Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.
Podajemy na ciepło, z ciepłym pieczywem lub na zimno.
Smacznego.