Do góry

Przekąski Przepis na:

Delikatny hummus

Delikatny hummus

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 6580

Dodano:

Odsłon: 1988

Ma przyjemną, kremową konsystencję i niezwykle głęboki ale jednoczenie delikatny smak. Można go używać jako smarowidła do kanapek - np. do pracy, albo maczać w nim placki naan.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki zalewy z puszki ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • czarny pieprz
  • szczypta chilli
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren kuminu
  • natka kolendry
  • Sezam
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.

  2. Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.

  3. Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.

  4. Podajemy na ciepło, z ciepłym pieczywem lub na zimno.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 07 czerwca 2016 Zdecydowanie trafiłaś w nasze smaki. Eksperymentowałaś z różnymi smakami hummusu? Polecamy np. taki z pieczonymi burakami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń