Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza na cienkim cieście

Domowa pizza na cienkim cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1536

Dodano:

Odsłon: 2889

Idealne ciasto na pizze

Składniki

  • Z poniższego przepisu wychodzą dwie pizze, ( cienko rozwałkowane) +- 30 cm średnicy.
  • Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej)
  • 160 g wody 10g oliwy z oliwek
  • 25 g drożdży świeżych
  • 5 g cukru 5 g soli
  • Sos pomidorowy
  • polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem i ziołami
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Czekamy, aż zaczną rosnąć.
    W misce umieszczamy suche składnik, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto tylko do połączenia się składników. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrzebujemy około 30 min, ewentualnie, możemy nagrzać piekarnik do 50 stopni i postawić miskę na uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto dostanie dawkę ciepła i urośnie znacznie szybciej.

    Podziel ciasto na dwie części, następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Są dwie opcje. Placki możemy umieścić na papierze do pieczenia lub bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą. Na kilka minut wstawiamy placki do nagrzanego piekarnika do 210 stopni. Wyciągamy i smarujemy sosem poimdorowym, układamy dodatki i do pieca. Pieczemy około 15 minut, aż się pięknie zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń