Do góry

Desery Przepis na:

Fasolowy sernik czekoladowy z wiśniami

Fasolowy sernik czekoladowy z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 83

Szybki, wytrawny sernik, który można przygotować z dowolnymi dodatkami. Należy pamiętać, że sam w sobie nie jest zbyt słodki, więc jeżeli jesteście zwolennikami słodkich deserów, dodajcie więcej cukru pudru, niż ilość podana w przepisie.

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubek mrożonych wiśni bez pestek
  • 0,5 kubka cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka z grubym dnem przekładamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.

  2. Fasolę dokładnie przepłukujemy zimą wodą, dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie blendujemy. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki.

  3. Wiśnie wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, aż puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści i zgęstnieje.

  4. Ukrojony kawałek sernika dekorujemy wiśniami i polewamy syropem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń