Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule? Niech będą kroštule.
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2061
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 194
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1913
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 30
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 402
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2061
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 194
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1913
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 30
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 402
Składniki
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę.
Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min).
"Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty. Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy).
Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem. Wesołego Tłustego Czwartku!