Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 58
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 490
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5711
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 971
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40386
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 58
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 490
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5711
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 971
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40386
Składniki
Białka ubij na pianę, można dodać szczyptę soli – wtedy ubijanie idzie łatwiej. Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Fasolę z puszki odcedź i wraz z jogurtem zmiel blenderem na gładką masę.
W osobnym, większym naczyniu utrzyj żółtka, cukier, kakao, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj fasolę zmiksowaną z jogurtem i połącz wszystkie składniki.
Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj też posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.
Formę do ciasta (keksówkę/keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej fasolową masę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w foremce do ostygnięcia. Uważaj przy wyjmowaniu z formy i odlepianiu od papieru. Pokrój i podawaj. Dla urozmaicenia można częstować z łyżką bitej śmietany albo z sosem waniliowym, albo z jakąś ulubioną marmoladą, dżemem, powidłami. Ale wyśmienicie smakuje i bez tych dodatków. J. zjadł z urozmaiceniami, ja zaś wybrałam czysty, niezakłócony niczym czekoladowy smak ciasta. I to własnie jest super – dla każdego to, co lubi najbardziej. Smacznego!