Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 127
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 854
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 532
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 127
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 854
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 532
Składniki
Białka ubij na pianę, można dodać szczyptę soli – wtedy ubijanie idzie łatwiej. Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Fasolę z puszki odcedź i wraz z jogurtem zmiel blenderem na gładką masę.
W osobnym, większym naczyniu utrzyj żółtka, cukier, kakao, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj fasolę zmiksowaną z jogurtem i połącz wszystkie składniki.
Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj też posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.
Formę do ciasta (keksówkę/keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej fasolową masę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w foremce do ostygnięcia. Uważaj przy wyjmowaniu z formy i odlepianiu od papieru. Pokrój i podawaj. Dla urozmaicenia można częstować z łyżką bitej śmietany albo z sosem waniliowym, albo z jakąś ulubioną marmoladą, dżemem, powidłami. Ale wyśmienicie smakuje i bez tych dodatków. J. zjadł z urozmaiceniami, ja zaś wybrałam czysty, niezakłócony niczym czekoladowy smak ciasta. I to własnie jest super – dla każdego to, co lubi najbardziej. Smacznego!