Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ሕምባሻ; ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9298
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 971
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1127
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9298
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 971
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1127
Składniki
mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.
Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć. Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny
Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.