Do góry

Dania główne Przepis na:

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 3422

Dodano: 16.08.2016

Odsłon: 183755

To przepis z programu "Kuchenne Rewolucje". Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli dzięki czemu jest bardziej delikatne i kruche a dodatkowo zyskuje niezwykle wyrazisty smak.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • szklanka mleka (3,2% tłuszczu)
  • mąka do panierki
  • Sól
  • pieprz
  • Bułka tarta
  • masło klarowane
  • Jajko
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Do miski wlewamy mleko i pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy do niej mięso, miskę owijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. 2h.

  2. Mięso wyjmujemy z marynaty i starannie odsączamy - np. na ręczniku papierowym.

  3. W pierwszym naczyniu rozbijamy jajko, dolewamy kilka łyżek mleka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem, aż wszystko ładnie się połączy. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę a do trzeciego bułkę tartą.

  4. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strzepujemy.

  5. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron - na złoty kolor.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 sierpnia 2016 Faktycznie, to przepis naszych Babć - moje tak robiły - moja Mama i ja też. Ale mój dorosły syn uczył tak robić "schaboszczaki" swoją żonę. Dodam, że od Babć, Mamy nauczyłam się, że każde mięso jest dobrze pomacerować w mleku (w zsiadłym też),kefirze,jogurcie przez 1-2 h.- jest bardziej kruche i soczyste.

80 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krzych35 22 sierpnia 2016 Takie kotlety to moja babcia pokazywała jak się robi! Identyczne ! Czyli nie jest to przepis godzilli Gesler! Wszystko w temacie. Odpowiedzi: 2 ▼

92 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń