Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4506

Dodano:

Odsłon: 19474

Ciasto idealne do popołudniowej kawy w jesienne dni

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Margaryna 1 kostka
  • Jajka 5 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kisiel wiśniowy 1 opakowanie
  • Galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • Jabłka 1 kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka oraz posiekaną margarynę. Całość zarabiamy na gładkie ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy je na godzinę do lodówki.

  2. Do białek, które zostały nam podczas przygotowania ciasta, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy kisiel.

  3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, wlewamy wodę i dosypujemy pozostały cukier oraz galaretkę. Smażymy, aż do odparowania soków. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

  4. Jedną część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blaszki i przekładamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy ostudzone jabłka. Następnie równomiernie rozprowadzamy ubite białka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń