Do góry

Przekąski Przepis na:

Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 762

Dodano:

Odsłon: 32278

Kuchnia niemiecka a dokładnie z Hessen. Potrawa pochodzi z książki Alte Familienrezepte.

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 5 ziarenek jałowca
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki dzemu z czarnej porzeczki
  • 1/8 l Wina z jabłek
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. *Z jabłek wykrawamy wszystkie nasiona. (Najpierw w góry i dołu wykroiłem coś podobnego do stożka a następnie już bardzo łatwo był dostać się do środka.) Powstały otwór skrapiamy sokiem z cytryny.

    *Kapustę jeśli jest mocno kwaśna płuczemy a następnie drobno siekamy.

  2. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebule.Chwilkę dusimy następnie dodajemy kapustę oraz jadalne części jabłka które wykrawaliśmy i jałowiec oraz pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy ziarenka jałowca i dodajemy czarną porzeczkę.
    Powstałą masą nadziewamy jabłka.

  3. Jabłka kładziemy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, polewamy winem i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp 200 stopni

  4. PS.Jabłka pasują najlepiej do placków ziemniaczany oraz do tłustych mięs.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń