Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3781

Dodano:

Odsłon: 60345

Jajka faszerowane smakują świetnie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzają się również jako przekąska na imprezach, nadają się na sycące śniadanie, można je jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę. Moje ulubione to z dużą ilością chrzanu i pieprzu (pewnie już zauważyliście, że uwielbiam pikantne potrawy :) ), jednak dzisiaj postawiłam na bardziej subtelny, lekko słodkawy posmak farszu. Na szykujące się dzisiejsze wieczorne spotkanie takie jajka będą pasować idealnie :)

Składniki

  • 6 jajek L
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 suszone pomidory
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • sos:
  • 1 jogurt naturalny 200 g
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • czosnek granulowany, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo - do rondla wlewamy tyle zimnej wody, aby przykryła jajka. Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Od momentu, gdy woda zawrze jajka gotujemy jeszcze dokładnie 10 minut. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i całkowicie studzimy.

  2. 5 schłodzonych jajek przekrawamy na pół i do osobnej miseczki wydrążamy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, 1 całe ugotowane jajko i starty żółty ser, a następnie całość dokładnie mielimy blenderem. Gdy masa jajeczna będzie już gładka, dodajemy resztę składników (pokrojone pomidorki, żurawinę i koperek). Masę doprawiamy solą i pieprzem. Białka nadziewamy farszem za pomocą rękawa.

  3. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Jajka polewamy nim tuż przed podaniem.

    SMACZNEGO :)

  4. zdj

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 25 lutego 2015 Bardzo smaczna i efektownie wyglądająca przekąska. Nadzienie można komponować dowolnie, sprawdza się nawet z samymi żółtkami roztartymi z masłem i musztardą, Do dekoracji można użyć gotowanej marchewki, natki, buraczków, grzybków itp. Dzięki za przypomnienie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń