Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane smakują świetnie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzają się również jako przekąska na imprezach, nadają się na sycące śniadanie, można je jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę. Moje ulubione to z dużą ilością chrzanu i pieprzu (pewnie już zauważyliście, że uwielbiam pikantne potrawy :) ), jednak dzisiaj postawiłam na bardziej subtelny, lekko słodkawy posmak farszu. Na szykujące się dzisiejsze wieczorne spotkanie takie jajka będą pasować idealnie :)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1362
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1321
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1362
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1321
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Składniki
Jajka gotujemy na twardo - do rondla wlewamy tyle zimnej wody, aby przykryła jajka. Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Od momentu, gdy woda zawrze jajka gotujemy jeszcze dokładnie 10 minut. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i całkowicie studzimy.
5 schłodzonych jajek przekrawamy na pół i do osobnej miseczki wydrążamy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, 1 całe ugotowane jajko i starty żółty ser, a następnie całość dokładnie mielimy blenderem. Gdy masa jajeczna będzie już gładka, dodajemy resztę składników (pokrojone pomidorki, żurawinę i koperek). Masę doprawiamy solą i pieprzem. Białka nadziewamy farszem za pomocą rękawa.
Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Jajka polewamy nim tuż przed podaniem. SMACZNEGO :)
zdj
zdj