Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem

Kalarepki nadziewane kaszą i mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 628

Kalarepki faszerowane kaszą jęczmienną, pieczonym mięsem i pieczarkami to bardzo smaczne danie obiadowe.

Składniki

  • kalarepka młoda 4 szt
  • kasza jęczmienna perłowa 5 dag
  • filet z kurczaka pieczony 1 szt
  • cebula 1/3 szt
  • pieczarki 2-3 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ser żółty 4-5 dag
  • pomidorki koktajlowe 4 szt
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • posiekana natka pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalarepki obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ostudzić, odciąć górną część, wydrążyć miąższ, posiekać.

  2. Upieczone mięso z kurczaka, 1/4 miąższu z kalarepki i pieczarki pokroić w kostkę. Kaszę perłową ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Następnie dodać kaszę, mięso posiekaną kalarepkę, smażyć przez kilka minut, ostudzić,

  3. Połączyć z żółtym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.

  4. Wydrążone kalarepki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem.

  5. Ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temp 180 stopni.

  6. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń