Do góry

Sałatki Przepis na:

Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4542

Dodano:

Odsłon: 43554

Sałatka z warzywami i orzechami - czyli zdrowie na talerzu

Składniki

  • Kasza gryczana 2 torebki
  • Ser feta 130 gram
  • Pomidor 1 szt.
  • Orzechy włoskie 8 szt.
  • Kukurydza konserwowa 3 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • Ogórki korniszony 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy ją do ostygnięcia.

  2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, lekko solimy i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do dużej miski.

  3. Orzechy włoskie łuskamy i zalewamy je gorącą wodą, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, aby nie były gorzkie. Dzielimy orzechy na małe kawałki i wrzucamy do miski z cebulą.

  4. Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki korniszony również kroimy w kostkę. Oba warzywa przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.

  5. Do miski z warzywami i orzechami wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i kukurydzę. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta i znowu lekko mieszamy.

  6. Do sałatki można zrobić sos, do którego dodajemy 130 gram jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przyprawy curry, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sałatkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń