Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1667

Dodano:

Odsłon: 30011

W wielu domach nieodzowny dodatek do wielu dań, gdzie indziej spożywane samodzielnie. Zgrabne, okrągłe kluseczki z dziurką w środku... o czym mowa? No jasne, że kluski śląskie! Ponieważ często słyszę, że moje są idealne - nie za twarde, nie za miękkie, nie za gumiaste, nie za kleiste - dzielę się z Wami swoim sposobem na ilość mąki w stosunku do ziemniaków. P.S.: U mnie w domu często kluski śląskie figurują pod nazwą ''śluski kląskie'' - bo ktoś się kiedyś przejęzyczył i tak zostało ;)

Składniki

  • - ziemniaki - ugotowane i ostudzone (mogą być też tłuczone, np. z obiadu z poprzedniego dnia)
  • - mąka ziemniaczana
  • - jajko
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę i przekładamy do miski. Dzielimy je sobie na 4 jak najbardziej równe części.

  2. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy gdzieś na bok, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, może być z lekką górką, i wbijamy jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki (jeszcze raz dzięki za sprostowanie, Stary Mistrzu :))).
    Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków.

  3. Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę, przyjemną w dotyku. Mi w dotyku przypomina to jakiś welur, aksamit... ;)

  4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i formujemy z nich zgrabne kulki. Palcem robimy charakterystyczne dziurki.

  5. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia.
    Podajemy z dowolnym obiadem. Moja córcia lubi jeść je bez niczego i popijać mlekiem ;)









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 06 lutego Nie odkładamy gdzieś na bok jednej ćwiartki ziemniaków, tylko ją dodajemy do tych trzech ćwiartek ziemniaków z jedną ćwiartką mąki ziemniaczanej. Czyli jest tak: całość ziemniaków dzielimy na cztery równe części, wyjmujemy jedną ćwiartkę ziemniaków, w to miejsce wsypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej i dodajemy spowrotem wyjętą ćwiartkę ziemniaków. / Mamy wtedy porcję pięciu ćwiartek, czyli cztery ćwiartki ziemniaków i jedna ćwiartka mąki ziemniaczanej /.Do tego jajko i wszystko mieszamy, a właściwie zagniatamy ciasto. Odpowiedzi: 1 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń