Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z zielonym groszkiem

Kluski śląskie z zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 1577

Wiosenne i smaczne!

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 150g zielonego, mrożonego groszku
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za wolne dodajemy odrobinę mąki pszennej.
    Gotowe ciasto dzielimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, kulkujemy, spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę, np. trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy samodzielnie z omastą lub jako dodatek do drugiego dania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń