Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z soczewicą i grzybami

Przepis dnia 2017-03-22
Kluski ziemniaczane z soczewicą i grzybami

Autor: Murena

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 250

Dodano: 17.03.2017

Odsłon: 6138

Te kluski z przepisu to mała modyfikacja śląskich. Nie są z dziurką a nadziewane aromatyczną pastą. Wyglądają jak pyzy, ale nie ma w nich surowych ziemniaków. Są tylko gotowane z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków po obraniu
  • 1 łyżeczka soli
  • skrobia (mąka) ziemniaczana
  • ½ kg pieczarek lub innych grzybów
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 spora cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • 1 natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Farsz: – soczewicę ugotować, odcedzić i wystudzić. Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Podsmażyć na miękko z zielem i liściem. Wyjąć zioła. Dodać soczewicę i dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać drobno posiekaną natkę, majeranek i sól do smaku

    Masa -– ziemniaki ugotować, odcedzić i ciepłe przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem. Wystudzić.
    – włożyć do miski. Wyrównać wierzch. Podzielić na 4 części. Wyjąć jedną i w to miejsce dodać tyle samo mąki. Następnie dodać wyjęte ziemniaki. Dodać sól i dokładnie wymieszać, ale nie za długo
    – z masy odrywać kawałki. Formować kulki wielkości większej od dużego orzecha włoskiego. Spłaszczać (najlepiej zwilżyć delikatnie dłonie). Nakładać farsz i zlepiać dokładnie. Wszelkie przerwy wyrównać palcami
    – gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń