Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 2876

Dodano:

Odsłon: 16919

Przygotowując buraczki na ciepło, usmażyłam do nich kotlety ruskie. Czyli coś w rodzaju ruskich pierogów, ale bez ciasta. Pyszne wyszły. A jakie łatwe do przygotowania! To po prostu podsmażone w panierce nadzienie ruskich pierogów, bez ciasta.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • 250 g twarogu tłustego albo półtłustego
  • 1 jajko do kotletów + jajko lub białko do panierowania
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy – do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć (lub przeciśnij przez praskę), pozostaw do ostudzenia.

  2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju, następnie delikatnie zrumień. Dodaj do rozgniecionych ziemniaków.

  3. Dodaj zmielony twaróg. Możesz też ser rozgnieść praską i włożyć do miski z ziemniakami, ale to tylko z pozoru wydaje się proste. Wiem, bo próbowałam. Lepiej użyć maszynki do mielenia albo od razu zmielonego twarogu. W ostateczności postaraj się jak najdrobniej rozgnieść twaróg widelcem (wynik tego rozgniatania widzisz na moich zdjęciach, bo mi się nawet mielić nie chciało). Teraz wbij 1 jajko, dopraw masę solą, pieprzem i pieprzem ziołowym (ok. 1/2 łyżeczki), dodaj też 1 łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszaj dłonią na jednolitą masę.

  4. Z gotowej masy uformuj kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku (tym dodatkowym), a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj.

  5. Usmażone kotlety ruskie wspaniale komponują się z buraczkami na ciepło (zasmażanymi, wariant dowolny) oraz surówką z młodej kapusty. Warto też podać do nich jakąś pyszną kiszonkę, bo kiszone warzywa lub owoce powinno się spożywać każdego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

citroen5 14 maja Ja robię krokiety ruskie. Nie trzeba się bawić w lepienie pierogów :) też są pycha Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń