Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy takiej lazanii jest trochę pracy, ale warto ją przygotować. Jest bardzo pyszna i sycąca. Przygotujcie na obiad. Polecam :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19989
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244537
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19989
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244537
Składniki
Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.
Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.
Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.
Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podanie: Gotową kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.